Tot mai multe persoane aleg încălzirea în pardoseală în detrimentul celei clasice. Este o opțiune cu nenumărate beneficii și care nu presupune costuri mai mari și o instalare cu un grad de dificultate mai ridicat, cum încă cred unii consumatori.
Încălzirea în pardoseală este, în țara noastră, una dintre modalitățile mai noi de încălzire a încăperilor. Corpurile de încălzire se așază sub nivelul podelei, peste sapă și sub finisaj – parchet, gresie, piatră naturală.
Se diferențiază de alte sisteme prin faptul că încălzirea este relativ uniformă, iar confortul termic este unul ridicat, însă instalarea acestui sistem presupune și câteva aspecte particulare, care îi pun în dificultate pe unii instalatori.
Fiind un sistem mai nou, majoritatea persoanelor au încă o mulțime de neclarități cu privire la utilizarea lui, începând de la cât de eficient este, până la eventuale accidente care se pot produce.
Avantajele încălzirii electrice în pardoseală:
- Confortul termic oferit de încălzirea în pardoseală – Un astfel de sistem de încălzire oferă, pur și simplu, mai mult confort, deoarece în diminețile reci de iarnă, chiar și într-o casă încălzită este neplăcut să pui piciorul pe o placă de gresie rece. Senzația de căldură la nivelul tălpilor este una foarte plăcută.
- Calitatea aerului crescută datorită încălzirii în pardoseală – deoarece mișcarea aerului în cameră este mult redusă, iar praful din atmosferă nu este încălzit/ars de suprafața fierbinte a caloriferului.
- Economie de spațiu datorită încălzirii în pardoseală – Sistemul de încălzire în podea nu implică radiatoare ce ocupă spațiu prețios în încăpere. În plus, nici nu vei mai vedea inesteticele calorifere în cameră.
- Fiabilitate crescută, în special pentru încălzirea electrică în pardoseală – Pentru că sistemul este protejat de pardoseală, fiabilitatea lui este mai ridicată. Spre deosebite de calorifer, acest sistem nu este supus factorilor de mediu – șocuri, de pildă.
- Eficiența crescută a încălzirii în pardoseală în spațiile foarte înalte – În camerele înalte este mai util un astfel de sistem, deoarece în cazul sistemelor clasice căldura se ridică, iar confortul termic scade. Cu încălzirea în pardoseală nu există această problemă, deoarece căldura se păstrează la nivelul podelei.
- Costurile mult mai reduse ale sistemului electric de încălzire, atât ca și cost de montaj, cât ca și mentenanță, consum și durată de viață.
- Grijă în alegerea mobilierului – Pentru încălzirea în pardoseală este recomandat mobilierul cu picioare, care să nu blocheze căldura. Mai ales pentru corpurile de mobilier mari, precum cele de bucătărie de exemplu, acest aspect este extrem de important. Este recomandat să discuți acest aspect cu noi, pentru a putea veni și cu alte soluții pentru a limita pierderile de căldură – ocolirea spațiilor în care va fi amplasat mobilierul, de pildă.
De ce să nu acordăm mai multa atenție confortului termic de care putem dispune? De ce să nu montam un sistem eficient de încălzire, cu costuri mici și randamente ridicate?
Sistemele de încălzire electrice – de ce trebuie să ținem cont:
- Centrala electrică – consum mare de energie + costuri cu instalația + durata de funcționare
- Pompe de căldură – costuri mari de achiziție a sistemului + spațiul dedicat camerei tehnice + costuri cu instalația + mentenanța + durata de funcționare
- Folia carbonică de încălzire – economic și ecologic, ieftin, fiabil și eficient!
Sistemul încălzirii electrice în pardoseală poate funcționa ca unic sistem de încălzire sau poate funcționa ca sistem de încălzire adițional, de confort (funcționare în paralel cu alt sistem de încălzire, doar pentru a asigura o temperatură plăcută la nivelul podelei și pentru a elimina senzația de pardoseală rece).
Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt automatizate: pot fi programate prin intermediul cronotermostatelor digitale programabile, pot fi realizate setări multiple ale temperaturii, pentru fiecare încăpere, pe intervale de timp, ceea ce micșorează consumul acestor sisteme electrice de încălzire și pot fi comandate de la distanță prin aplicații dedicate direct de pe telefonul mobil.
Cablurile electrice încălzitoare și plasele electrice încălzitoare pot fi utilizate pentru o funcționare ca unic sistem de încălzire sau ca un sistem suplimentar, de confort, și pot fi înglobate în șapa de beton sau în adezivul de gresie. În cazul înglobării în sapa de beton, aceasta poate fi placată cu gresie, cu parchet laminat sau triplu stratificat (pe piață exista multe tipuri de parchet cu recomandarea pentru utilizarea sistemului de încălzire în pardoseală), cu mocheta sau cu covoare (în acest caz, trebuie avută în vedere faptul ca aceste materiale nu trebuie să fie foarte groase, pentru a nu obtura fluxul de căldură). În cazul înglobării în adezivul de gresie, sistemul se poate utiliza cu succes în cazul renovărilor, la case, apartamente de bloc etc, cazuri în care de obicei nu se poate turna sapa de beton.
⇓ Solicitare ofertă personalizată ⇓
Cu acest sistem de încălzire vei avea:
– temperatura constantă în încăpere
– distribuția ideală a temperaturii
– siguranță 100% în exploatare
– podeaua se păstrează mereu la o temperatură confortabilă
– gradul de confort termic este superior oricărui sistem de încălzire
– simplu și rapid de montat
– temperatura nu creste excesiv la tavan, se reduce consumul inutil de energie
– sisteme de încălzire este ecologic
– consumul de energie este redus
– posibilități multiple de amenajare a camerelor
– lipsa clasicelor calorifere
– mișcarea aerului (implicit a prafului) în camera este mult mai redusă comparativ cu sistemul clasic al încălzirii cu calorifere
– nu creează probleme persoanelor alergice
– fără costuri de întreținere, fără revizii tehnice sau înlocuiri de piese
– silențiozitate în funcționare
– temperatura se poate regla în fiecare încăpere prin intermediul termostatului aferent încăperii
– dispariția condensului de pe pereți
– garanție de 10 ani pentru sistemele electrice de încălzire în pardoseală
– durata de exploatare a sistemelor de minim 30 ani
Costurile de investiție pentru sistemul de încălzire electrică în pardoseală sunt cu aproximativ 50% mai mici decât costurile de investiție în cazul sistemului hidraulic de încălzire în pardoseală (încălzirea în pardoseală cu agent termic).